top of page

MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ MESERRET SOKAK 

 

 

Prosthesis: Protez (Takma)


Parasitic: Parazit (Asalak)


Prosthesitic: Protezit ya da “Eklenmiş asalak”

  

“Eklenmiş asalak/Protezit” bir kamusallık kurulmasına aracılık eden mekansal/yapısal önerinin ismidir.


“Eklenmiş asalaklın doğurma gayretinde olduğu yeni biçimde kamusallık türü genel içinde “Olma” halini “varolmaya” dönüştürmek üzerine geliştirilmiştir.


“Olmanın” kendi ve çevresini bilinçle kavramaktan uzak hali Meserret Sokak sürekliliğinde önerilen konstrüksiyon ve barındırdığı eylemler aracılığıyla, “var olmaya” dönüştürülmeye çalışılmıştır. Diğer bir ifade ile bu tasarımda önerilen yapısal süreklilik ve buna bağlı oluşturulan eylemler ve hacimler genel içinde herhangi bir durumda olmak halini, genel içinde kişisel tercihler üzerine kurulu “var olmak” haline dönüştürür.


Bu dönüşüme olanak sağlayan, basit gridal bir düzen üzerine kurulan ve alanları nötrleştiren, modüler konstrüksiyon, dönüşümü gerçekleştiren ise “Tasarım grameri” olarak aktarılan “Eylemler” ve “Temel mimari mekansal unsurlardır”. Tasarım grameri gridal nötr yapısal modüllerin barındırdığı çoklu eylem olasılıklarının belirlenmiş birkaç karşılığının ifadelerinin sunumudur. Oturmak, uzanmak, hamakta sallanmak, tırmanmak, salıncakta sallanmak, kitap okumak, çiçek bakmak, suyun kenarında durmak, bir yere tırmanmak, yukarı çıkmak, bir şey izlemek, karşılıklı konuşmak, ayaklarını sallamak, gökyüzüne bakmak, gölgede dondurma yemek, yürürken ağaç altında mola vermek, oyun oynamak gibi.


Temel mimari mekansal unsurlar ise merdiven, rampa, yüzey, örtü, zemin, saçak gibi mekanı kuran asal unsurlardır. Bu temel unsurlar nötr konstrüksiyonun eylemlerle buluşmasına aracılık ederler. Gökyüzüne bakmak için uzanılan zemin, gölgede durmak için altına girilen bir saçak, bir şey izlemek için oturduğunuz yerin karşısına konulmuş perdeyi oluşturan yüzey gibi. Basit mimari unsurlar bazen hiçbir yere çıkmayan bir merdivenin basamakları, bazen de bir aydınlatma kulesinin ışığı geçiren yüzeylerini oluştururlar.
Meserret sokakta öbekler/bölgeler üzerine yerleştirilennötr konstrüksiyonun arasında, içinde, üzerinde, yanında veya arasında olmak eylemlerle buluşmuş olmak anlamına gelir. Önerilen nötr konstrüksiyon ve bunun barındırdığı eylemler ve temel mimari unsurlar, Lise caddesi ve 1318. Sokak arasında konumlanan Meserret sokağın Kuzey- Güzey yönü sürekliliğinde var olan akışını Doğu-Batı
yönünde genleştirir. Bu genleşmenin sağlanması için öncelikle akış sürekliliğini doğu batı yönünde bozacak kamulaştırmalar önerilmiştir. Bu kamulaştırmalar daha çok lise caddesi üzerinde var olan binaların zemin katlarının Meserret Caddesini Doğu-batı sürekliliğinde Lise caddesine birleştirmek içindir.


Günümüz kentlerinde yerel yönetimlerin ve devletin yapabileceği en önemli yatırımlardan biri kamulaştırmadır. Kentin yoğun bina dizilimini bozmak ve bu sayede yeni kamusal alanlar üretmek sıkışmış ve eskimiş kent merkezlerine nefes aldıracak önemli bir müdahale biçimidir. Bu tasarımda önerilen kamusallaştırmaların en önemlilerinden biri kuzey-doğu yönünde gerçekleştirilendir. Bu sayede elde edilen geniş zemin Meserret Sokak ve kuzey yönünde yer alan Cami ve çevresi etrafında birleşen geniş bir kent boşluğunu doğurmuştur. Ayrıca yine Lise Caddesi üzerinde ilgili grafikte gösterildiği üzere bazı binaların zemin katları kısmen veya bütünüyle kamulaştırılarak açılmış ve lise caddesinin Meserret Sokak ile daha fazla etkileşime girmesinin mekansal karşılıkları aranmıştır.

Meserret Sokağın mekansal genleşmesini doğu-batı yönünde sağlamaya yönelik olarak ayrıca batı yönünde çeşitli niteliksiz binalar da kamulaştırılma önerisi ile tasarıma katılmıştır. Tüm bu kamulaştırma önerileri ile elde edilen hacimler başta belirtilen nötr konstrüksiyon ve bunun taşıdığı eylemler ile doldurulmuştur.


Sokağın doğu batı yönünde genleşmesinin bir diğer aracıda önerilen su sürekliliğidir. Var olan ince su sürekliliğine dokunulmadan bu sürekliliğin doğu-batı yönünde önerilen tasarım öbeklerine doğru akması sağlanmaya çalışılmıştır. Böylece kentlinin hafızasının korunması ve buna ek olarak bu hafızanın yeni bir kentsel imgeye doğru yönlendirilmesinin sağlanması amaçlanmıştır.
Kent içi kamusal alanların bir kent için hayati önem taşıdığı aşikardır. Sokak ve açık alan kullanımlarının giderek azaldığı günümüz kentlerinde yeni nesil kamusal alanlara olan ihtiyaç da giderek artmaktadır.

 

Bir sokakta yürümek, bir şeyler içmek, biri ile karşılaşmak ve onunla bir etkileşim içinde olmak kent içinde yaşayan ve apartman kültürü içinde olan herkesin hakkıdır.


Meserret sokağı yeni bir kentsel mekan olması yönünde dönüştürmeyi amaçlayan bu tasarım önerisi kent içi yeni nesil bir kamusal alanın nasıl olması gerektiği üzerine yürütülen tartışmanın kentsel/mekansal karşılığıdır. Bu karşılığı “Eklenmiş asalak” ya da Protezi olarak tanımlayan bu öneri kentlileri tanımlanan ve tanımlanmayan tüm eylemler üzerinden sokağı bir kütüphaneye, bir oyun
parkına, bir peyzaj alanına dönüştürerek yeni bir kent imgesi de üretmeyi de amaçlar.

m u r a t s o n m e z m i m a r l ı k | Murat Sönmez © 2009
Bu sitede yayınlanan her türlü yazı ve görüntülerin fikri mülkiyet hakkı Murat Sönmez Mimarlık / Murat Sönmez'e aittir.
Hiçbir şekilde kopyalanamaz, değiştirilemez, iletilemez ve izinsiz yayınlanamaz.

ANKARA

bottom of page